Hoppets okuvliga fjädrar

En livsbejakande musikalisk berättelse om två av den amerikanska kulturens mest inflytelserika författare, Emily Dickinson och Walt Whitman. Genom deras glädje, vedermödor och funderingar kring människans relation till skapelsen får vi en möjlighet att se oss själva.

När den stora världen synes obegriplig eller den lilla människans tillvaro rasar samman så finns de där; dikterna, melodierna, berättelserna. I olika former far de fram genom tidens rymd för att skänka oss tröst, glädje eller en känsla av tillhörighet.

Emily Dickinson och Walt Whitman formades av samma idéer och under samma epok men deras öden förde dem åt helt skilda håll. Den ena levde en asketiskt tillvaro i en akademisk miljö på en mindre ort, den andre var självlärd, levde ett kringflackande liv på de öppna fälten och i storstadens larm. Konsten och de existentiella frågorna förde dem samman.

I Hoppets okuvliga fjädrar får vi möta två spännande livsöden. Dickinsons och Whitmans intressanta konstnärskap ger oss också en känsla av samhörighet i våra egna omtumlande upplevelser. Deras formuleringar skapade för mer än hundra åren sen hjälper oss att förstå oss själva. Dikterna skrevs av två människor med samma oro, tvivel och längtan efter kärlek som oss ger näring till våra drömmar än idag.

Genom deras egna ord, nykomponerad musik och biografiskt material får vi följa deras sökande efter kärlek, tro och livets mening. Föreställningen har skapats av Nina Åkerblom Nielsen tillsammans med Jesper Arin.

Nina har studerat vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Hon har turnerat runt om i Sverige, Europa och Syd-Amerika och sjungit allt från klassisk musik till visor. Hennes egna kompositioner spänner från stora körverk, via filmmusik till singer/songwriter genren. Nina har tilldelats åtskilliga stipendier och mottog 2022 års  av Smålands Akademin.

Jesper är utbildad vid London Academy of Music and Dramatic Arts och HB Studio i New York. Under tio år var han ensemblemedlem på Mittiprickteatern i Stockholm och har deltagit vid festivaler i Europa, Nordamerika och Afrika. Utöver det fyrtiotal teaterproduktioner Jesper medverkat i har han också skrivit och regisserat en mångfald föreställningar inte minst tillsammans med musiker i olika konstellationer.

Medverkande:
Nina Åkerblom Nielsen – piano, sång
Jesper Arin – skådespelare
Martina Stenman – Flöjt

Arrangörsinformation
Speltid: ca 50 min
Pris: 14 500kr (tillkommer reseersättning och logi vid behov)

Nina Åkerblom Nielsen sjunger Emily Dickinson

Presentation av konsertberättelsen

Utdrag ur konsertberättelsen

Nina sjunger Skrivet på mitt hjärta

Emily Elizabeth Dickinson föddes den 10 december 1830 i en advokatfamilj i staden Amherst i New England på Amerikas östkust. Hennes familj var framgångsrik och hade en stark anknytning till lokalsamhället.

Emily själv levde dock ett tillbakadraget och introvert liv. Hon studerade vid Amherst Academy i sju år och befann sig under en kort tid vid Mount Holyoke Female Seminary, innan hon återvände till familjehemmet i Amherst. Trots att Emily i det privata var en produktiv poet publicerades färre än ett dussin av hennes närmare 1 800 dikter under hennes livstid. Många av Emilys dikter behandlar teman som död och odödlighet, två ämnen som även återkom i brev till hennes vänner och familj.

Emily Dickinson gick bort den 15 maj 1886. Hennes sista vilja innan hon dog var att alla brev hon fått skulle brännas. Om dikterna nämnde hon ingenting.

Walt Whitman föddes 31 maj 1819 på Long Island i New York. När Walt var tre år flyttade familjen till Brooklyn där han fick gå i skola från sex till elva års ålder.

Han började arbeta som hjälpreda på ett advokatkontor men ett år senare blev Walt lärling hos redaktören för en demokratisk veckotidningen. Här lärde han sig grunderna i hur en tidning skapas. 1836 återvände han dock till Long Island där han arbetade som lärare innan han grundade tidningen Long Islander som han själv redigerade, tryckte och levererade.

I flera år hade Walt antecknat poetiska rader med de lösa rytmer han senare skulle bli så känd för och 1855 samlade han flera av dessa dikter under titeln Leaves of Grass. Diktsamlingen blev dock inte den succé som han själv hoppades på. Under det amerikanska inbördeskriget begav han sig till Washington som frivillig sjukskötare men han avled I New Jersey den 26 mars 1892.