Beethoven i Stalingrad. Design: Anna Sigurdsdotter

PM – Sverigepremiär för Beethoven i Stalingrad

Pressmeddelande 2018-08-23

Föreställningen som spelats för utsålda hus på Edinburgh Festival Fringe kommer till Kulturhuset/ Stadsteatern i Stockholm. Uppsättningen blandar traditionellt teaterspråk med innovativ tolkning av klassik musik för att skildra krigets vansinne och konstens förmåga att lysa upp den mörkaste avgrund.

”När du får detta brev så lyssna noga till det
kanske kan du höra min stämma viska”

Stalingrad, julafton 1942. Kriget har förvandlat levnadsglada pojkar till härjade män. Tolv soldater firar kvällen tillsammans. De tar avsked med berättelser som berör kärlek, tro och hopp.

Beethoven i Stalingrad baseras på brev som skickades med sista transporten till Tyskland innan den 6:e armén var helt omringad av ryssarna. Soldaternas berättelser, framförda av skådespelare Jesper Arin, interfolieras genom hela föreställningen med delar av Beethovens Appassionata. Pianosonaten framförs live av den skotske violinisten Ian Peaston på elektrisk fiol och med digital teknik. Peaston har lovordats för sitt innovativa sätt att närma sig och framföra klassisk musik i sina egna projekt som essens:1 och Violin Variations.

Föreställningen kom till utifrån en bok med brev från Stalingrad som Arin fann på ett biblioteks utrensningshylla dagen efter han sett ett TV-inslag om kriget i Tjetjenien. Reportaget handlade om effekten kriget får inte bara på de omedelbara offren utan även anhöriga. Kombinationen av soldaternas utsatthet och hur kriget drabbar alla i dess närhet oavsett vilken sida man slåss för blev utgångspunkten för berättelsen som mynnar ut i den enorma kraft och betydelse konsten har för människan.

Beethoven i Stalingrad presenteras av Arin Teaterproduktion i samarbete med TEATERi vars uppsättning Ankomsten valdes ut till Scenkonstbiennalen 2017.

Sverigepremiär 7 september kl 19 på FRISCEN Kulturhuset/Stadsteatern.
Spelas även 8 sep kl 18 samt 9 sep kl 16.
Information och bokning: Jesper Arin  producer@arin.se  tel 0737080496

www.arin.se