Jesper Arin. Photo: Magnus Aronsson

Inspirerande konstbesök

Mindre än tre veckor till Sverigepremiären av Beethoven i Stalingrad så fortsätter förberedelserna inför föreställningarna på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Även om vi redan gjort två rundor på Edinburgh Festival Fringe och också spelat Beethoven i Stalingrad i England så fortsätter vi att göra vissa förändringar i produktionen. Vår förhoppning är att kunna utveckla föreställningen  genom att fördjupa känslointrycken och göra berättelsen skarpare i sitt uttryck. För att inte fastna i gamla mönstren hur man gjort tidigare är det då givande att få intryck från olika andra håll som dokumentärer, filmer men så klart även musik och konst.

Får några helger sedan var jag därför på Liljevalchs för att se Lars Lerins senaste utställning. Det var gott om rum med olika bilder som var intressanta men inte minst hans stora målningar från kriget i Syrien var väldigt drabbande. Att ha förmågan att skapa något som samtidigt känns så disparat och detaljrikt men samtidigt lyckas fånga en helhet på samma gång är otroligt imponerande och fängslande. Den visar även på hur det impressionistiska uttrycket kan ge ett starkare uttryck än ett dokumentärt fotografi som avbildar verkligheten så som den ter sig för ögat i stunden.

I vår föreställning försöker vi att blanda de två uttrycken, de dokumentära texterna med en impressionistisk tolkning av Beethoven. Vi vill genom detta försöka fånga både känslan av en värld i kaos och kraften i konstens styrka. Välkommen den 7-9 sep till Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm för att se Beethoven i Stalingrad.

 

Bild från kriget i Syrien

Lars Lerin, foto av målning från utställning på Liljevalchs, Stockholm.