Workshop i Uta Hagens teknik

Efter några dagar i Helsingborg med insupande av föreställningar och seminarier som åskådare var det igår dags att själv förmedla idéer till åhörare. Denna gång på Per Brahegymnasiet i Jönköping och en workshop i skådespelarteknik baserad på Uta Hagens metod. Hennes metod eller teknik används världen runt men som har sitt epicentrum på HB Studio i New York. Jag utbildade mig själv där under -90 talet då jag hade förmånen att få studera för bland annat Austin Pendleton, en av New Yorks mest framträdande teaterprofiler som även är verksam på film och tv.

Det är en utmattning men framförallt väldigt roligt att få möjligheten att vidareförmedla de tankar och metoder som betyder mycket för mitt eget konstnärliga uttryck. Min utgångspunkt är visserligen att använda det som fungerar för mig själv i varje given kontext snarare än att hålla mig strikt till en ”metod” men samtidigt är det skönt att ha en fast grund att utgå ifrån. Hagens teknik och inte minst övningar är på ett sätt väldigt enkla och avskalade men ger möjlighet till att kombinera på många olika vis. De går också att använda igen och igen utan att man någonsin blir färdiga med dem. Det går alltid att fördjupa sig vilket är spännande. Fördelen med att få möjligheten att använda dem i undervisning är ju att man också måste spetsa till sina egna teorier och ifrågasätta sin egen kunskap något som förhoppningsvis kommer till gagn vid nästa föreställning.

Sedan visade sig Jönköping från sin allra vackraste sida!

På väg till workshop på PB Gymnasiet i Jönköping.