Från workshop till
färdig föreställning

För ganska precis ett år sedan medverkade jag i en workshop tillsammans med dramatikern Isa Schöier och skådespelerskan Martyna Lisowska. Vårt mål var att utveckla en ny föreställning. Utifrån en lös plan kring temat superkrafter och hjältar så improviserade vi runt på scenen på Jönköpings Teater. Föreställningen på TEATERi som gick under namnet Super-Sebbe var ännu i sin linda men arbetet med en ny teaterpjäs hade satts i rullning.

Som så ofta upplevde jag mina första försök att gestalta och finna kropp till de utkastade idéerna som bäst vaga men mest helt oanvändbara. Vi ritade, pratade och försökte oss på olika föreslagna scener utifrån en föregiven situation. I bland med ett generat skratt över att ens förslag kändes så simpelt och icke kreativt. Ständigt denna känsla av tafflighet i början av varje nytt äventyr. För att fylla på våra inspel så begav sig Schöier vidare till ett par klasser i femman och trean för mer synpunkter och idéer. Tankar från den yngre delen av den tänkta publiken.

Framspolning till den 10 februari 2021 på Kulturhuset Ödlan i Jönköping. Vi har precis avslutat en inspelning av Dom trasiga superhjältarnas bok. Med mig på scenen har jag nu den annars belgiskt baserade skådespelerskan Vanja Godée. Tillsammans med regissören Rebecka Cardoso och scenografen Ylva Norlin hade vi fått ihop en gestaltning av Schöiers allvarliga men samtidigt lekfulla och inkännande text.

Det som för bara fem veckor sedan kändes så abstrakt är nu en konkret föreställning som utspelar sig i ett klassrum. Orden landar i kroppen och genom att fyllas med en psykologisk förståelse uttrycks de med en fysisk gestaltning. Nu saknar vi bara att skicka dem vidare och låta berättelsen möta en publik så att den kreativa resan kan fortsätta.