Konsert till minne av Förintelsen

Torsdagen den 27 januari hölls en ceremoni i Sofia kyrkan i Jönköping till minne av Förintelsen. I konserten blandades musik som framförallt är sprungna ur judiska och romska rötter med texter som beskriver olika människors öden före, under och efter Förintelsen. 

Vittnesmålen som vi valde att använda oss av kommer från olika genrer; poesi, prosa och dramatik men med en vilja att visa hur historien hänger samman. En central tanke i urvalet var att lyfta fram hur själva Förintelselägren inte kan ses utan något före eller efter utan att det som tilläts ske uppstod ur en kontext som vi är färgade av än i vår egen samtid. Vi vill förmedla vilka oerhörda effekter den människosyn som tilläts växa sig stark under 1930 och 40-talet fick på de personliga planet för de utsatta och deras efterlevande men även för vårt samhälle i stort än idag.

Risken med en sådan här minnesceremoni kan bli att vi förminskar eller förbiser vissa grupper eller att vi använder det som skedde som en väg bort från våra egna samtidsproblem. Vi kan också hänfalla till att det hände ”då” och att det utfördes av ”dem”. I den här konserten har vi försökt förmedla tankar och känslor som formulerats av människor som drabbats av en oerhört grym regims styre samtidigt som det var vårt mål att vända blicken mot oss själva för att vi som individer ska ta vårt ansvar för att forma ett inkluderande och humanistiskt samhälle här och nu.

Medverkande:
Nina Åkerblom Nielsen (Piano och Sång)
Erik Ottosson (Bas)
Julia Sandwall (Fiol och Viola)
Ebba Sandwall (Sång)
Jesper Arin (Recitation)

Jesper Arin

Säsongens första framträdande

Igår besökte vi Studio Silk i Jönköping för att vid två tillfällen göra ett utdrag ur föreställningen Balladen om Våtsvinet McGurk. Under fem veckor har Studio Silk bjudit in olika konstnärer för att framträda i en före detta affärslokal på gågatan i Jönköping. De har också under tiden haft egna arrangemang och visat upp sina egna konstverk i lokalen. I dessa tider där många centrum förlorar sina butiker synes det vara ett lysande initiativ att i stället försöka fylla dem med kultur av olika slag.

Balladen om Våtsvinet McGurk. Foto: Peter Lloyd

Porträttbild Jesper Arin

Fler – Färre – Enklare – Nyhetsbrev 9 juli

FLER – FÄRRE – ENKLARE
Under nästa spelår så kommer vi att erbjuda möjligheten att spela samma eller olika föreställningar efter varandra för ett reducerat pris. Detta för att arrangörer ska kunna nå fler med färre i publiken men även för att kunna spela för olika åldersgrupper. I vårt nyhetsbrev finns det ytterligare information men hör gärna av er till oss så berättar vi mer.
Jesper Arin

Intro till Balladen om Våtsvinet McGurk

Idag fick vi tyvärr tacka nej till en utbudsdag i höst för Balladen om Våtsvinet McGurk på grund av andra engagemang men till Västmanland kommer vi i alla fall. Här finns det också ett litet smakprov från inledningen av denna finstämda och varma berättelse om vänskap och livslånga drömmar.