PM – Premiärdags för Balladen om Våtsvinet McGurk

Pressmeddelande 2019-08-27

SKOTSK SUCCÉPJÄS – SÄSONGENS FÖRSTA PREMIÄR

Efter den hyllade uppsättningen av Jan Guillous Ondskan kommer en ny föreställning av TEATERi i samarbete med Arin Teaterproduktion. Balladen om Våtsvinet McGurk är en skotsk pjäs som vänder sig till alla från 9 år, barn som vuxna. Det är en finstämd och lekfull historia om modet att vara sig själv, behålla sina drömmar och våga säga förlåt – oavsett ålder. 

Påsklovet är slut. Fotbollskillen Martin och den lite udda Simon kommer båda till en ny skola. Martin vill inte sitta bredvid Simon men det finns ingen annan stol. På lunchen när Martin blir trakasserad av det häftiga gänget kliver Simon emellan och efter det är de vänner. Sommarlovet börjar och vänskapsbandet mellan pojkarna växer sig starkare. Simon och Martin drömmer om att bli berömda serieskapare och se hela världen. De är oskiljaktiga fram till den dagen då Simon får skulden för något Martin gjort. Trettio år senare kommer de mötas igen.

Skådespelaren och regissören Jesper Arin hittade pjäsen under ett besök på prestigefyllda Imaginate Festival i Skottland. ”Detta är en berättelse jag velat göra sedan jag såg den i Edinburgh för snart tio år sedan” säger Jesper Arin. ”Jag blev själv väldigt berörd av historien och det känns så otroligt inspirerande att få jobba på en text som kan tala till flera generationer på olika plan samtidigt” fortsätter han.

Att luckra upp genrer och göra uppsättningar som kan spelas för breda åldersspann är ett viktigt mål för TEATERi. Som teaterproducent med huvudsaklig inriktning på barn och unga vill TEATERi vara delaktiga i att skapa mötesplatser för människor med olika bakgrund. Balladen om Våtsvinet McGurk kommer att ges på turné för både skolor och Teaterföreningar i Jönköping och runt om i Sverige. Den kommer också som Arin Teaterproduktions två andra föreställningar Ondskan och Beethoven i Stalingrad även att kunna ges på engelska.

PREMIÄR den 5 sep kl 18.30 på Teaterbion, Kulturhuset Tändsticksområdet.
Spelas även 6 sep kl 18.30 samt 7 sep kl 14.00

e-post: producent@teateri.se Tel: 070 967 1119

Balladen om Våtsvinet McGurk