Konsert till minne av Förintelsen
Torsdagen den 27 januari hölls en ceremoni i Sofia kyrkan i Jönköping till minne av Förintelsen. I konserten blandades musik som framförallt är sprungna ur judiska och romska rötter med texter som beskriver olika människors öden före, under och efter Förintelsen.
Vittnesmålen som vi valde att använda oss av kommer från olika genrer; poesi, prosa och dramatik men med en vilja att visa hur historien hänger samman. En central tanke i urvalet var att lyfta fram hur själva Förintelselägren inte kan ses utan något före eller efter utan att det som tilläts ske uppstod ur en kontext som vi är färgade av än i vår egen samtid. Vi vill förmedla vilka oerhörda effekter den människosyn som tilläts växa sig stark under 1930 och 40-talet fick på de personliga planet för de utsatta och deras efterlevande men även för vårt samhälle i stort än idag.
Risken med en sådan här minnesceremoni kan bli att vi förminskar eller förbiser vissa grupper eller att vi använder det som skedde som en väg bort från våra egna samtidsproblem. Vi kan också hänfalla till att det hände ”då” och att det utfördes av ”dem”. I den här konserten har vi försökt förmedla tankar och känslor som formulerats av människor som drabbats av en oerhört grym regims styre samtidigt som det var vårt mål att vända blicken mot oss själva för att vi som individer ska ta vårt ansvar för att forma ett inkluderande och humanistiskt samhälle här och nu.
Medverkande:
Nina Åkerblom Nielsen (Piano och Sång)
Erik Ottosson (Bas)
Julia Sandwall (Fiol och Viola)
Ebba Sandwall (Sång)
Jesper Arin (Recitation)
Verksamhetsberättelse 2019
Nu har vi sammanställt en beskrivning över verksamhetsåret 2019. Det var vårt mest produktiva år hittills med en mer än fördubbling av antalet föreställningar sedan 2018.
Den rådande corona-pandemin har visserligen satt verksamhetens turnerande del på paus men vi fortsätter att planera för hösten 2020 och hoppas kunna möta vår publik snart igen.
Stort tack till alla er som kom till våra föreställningar förra året!
Verksamhetsberättelse 2019
The road not taken
Skriven av Robert Frost och publicerad 1916.
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I –
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
Klassiska teman – Moderna berättelser
Samtliga våra produktioner kommer att finnas kvar på repertoaren 2021. Vi vänder oss till både teaterföreningar/offentliga arrangörer och kommuner. Föreställningarna lämpar sig lite olika från tio år och uppåt, inför nästa säsong erbjuder vi därför paketlösningar för att kunna kombinera flera berättelser till samma teaterförening och/eller skola. Hör gärna av dig så kan vi se vad som skulle kunna passa i er förening eller kommun. Vi längtar efter att åter få komma ut med våra föreställningar och hoppas så klart att det kommer vara möjligt så snart som möjligt!