Konsert till minne av Förintelsen
Torsdagen den 27 januari hölls en ceremoni i Sofia kyrkan i Jönköping till minne av Förintelsen. I konserten blandades musik som framförallt är sprungna ur judiska och romska rötter med texter som beskriver olika människors öden före, under och efter Förintelsen.
Vittnesmålen som vi valde att använda oss av kommer från olika genrer; poesi, prosa och dramatik men med en vilja att visa hur historien hänger samman. En central tanke i urvalet var att lyfta fram hur själva Förintelselägren inte kan ses utan något före eller efter utan att det som tilläts ske uppstod ur en kontext som vi är färgade av än i vår egen samtid. Vi vill förmedla vilka oerhörda effekter den människosyn som tilläts växa sig stark under 1930 och 40-talet fick på de personliga planet för de utsatta och deras efterlevande men även för vårt samhälle i stort än idag.
Risken med en sådan här minnesceremoni kan bli att vi förminskar eller förbiser vissa grupper eller att vi använder det som skedde som en väg bort från våra egna samtidsproblem. Vi kan också hänfalla till att det hände ”då” och att det utfördes av ”dem”. I den här konserten har vi försökt förmedla tankar och känslor som formulerats av människor som drabbats av en oerhört grym regims styre samtidigt som det var vårt mål att vända blicken mot oss själva för att vi som individer ska ta vårt ansvar för att forma ett inkluderande och humanistiskt samhälle här och nu.
Medverkande:
Nina Åkerblom Nielsen (Piano och Sång)
Erik Ottosson (Bas)
Julia Sandwall (Fiol och Viola)
Ebba Sandwall (Sång)
Jesper Arin (Recitation)
Tankar bakåt – blicken framåt
Vårens framskjutna föreställningar ger tid att reflektera över säsongen som varit och planera framåt tidigare än beräknat. Under 2019 lade vi till Balladen om Våtsvinet McGurk på repertoaren samtidigt som vi fortsatte turnera med Ondskan och Beethoven i Stalingrad. Alla tre föreställningarna finns tillgängliga att boka även under nästa spelår.
Balladen om Våstvinet McGurk fick premiär på Jönköpings Kulturhus den 5 september. Innan dess generalrepeterade den under sommarlovsaktiviteter för barn på Kvarteret Ödlan. Föreställningen är tänkt för en bred målgrupp. Historien skildrar två unga pojkars vänskap innan de ska lämna barndomen bakom sig men genom att den berättas ur en vuxen persons perspektiv så vänder den sig även till en äldre publik.
Under våren och hösten åkte Ondskan på turné i Sverige. Den spelades abonnerad för skolor i Småland och Gävleborg men framfördes även offentligt i Jönköping, Stockholm och under Kulturkalaset i Göteborg. Den sistnämnda föreställningen genomfördes utomhus under en tältduk som inte helt ville stå emot ett ihärdigt västkustregn. Berättelsen kunde dock nå hela vägen till slutet även den gången om än med en vattenpöl på scengolvet.
På västkusten, från nordligaste Skåne till de övre delarna av Västra Götaland skedde också under hösten en turné med Beethoven i Stalingrad. Produktionen gjorde under denna period även nedslag i Västmanland medan den redan under våren spelats på årsmötet för Riksteaterföreningarna i Jönköpings Län.
Nu ser vi fram emot att fortsätta berätta dessa historier under hösten. Planering och schemaläggning är i full gång så hör gärna av er till oss för mer information eller bokning. Vi uppdaterar nu också kontinuerligt vår Youtubekanal så följ oss gärna även där för mer material från våra föreställningar.
Utbudsdag i Västerås
Idag framfördes ett utdrag ur Ondskan på Riksteaterns utbudsdagen i Västerås för framförallt Teaterföreningar och kultursamordnare i Mellansverige. För ovanlighetens skull vid dessa dagar gavs det två tillfällen att presentera föreställningen, vilket var bra. Resultatet ges visserligen först i höst eller kanske rent av nästa vår men det är alltid väldigt roligt att möta kollegor och arrangörer runt om i landet.
Dessa eldsjälar i olika föreningar som bär upp kulturen långt utanför storstadsområdena och det som slentrianmässigt brukar betraktas som våra kulturella centrumen är imponerande och verkligen värda att lyftas fram. Utom de som många gånger lägger ner många timmar på ett rent ideellt engagemang vore vi professionella aktörer utan de flesta arenor att visa våra verk på.
Så stort tack till er!
Dags för att flyga till Nordpolen
Söndagen den 26 jan är det nypremiär av Polarörnen med TEATERi. Det ska bli spännande att få möta publik för första gången. Uppsättningen hade urpremiär den 14 september 2019 då var jag producent men nu hoppar jag in i en av rollerna med Elin Kortesalmi som också är ny. Tillsammans med Martyna Lisowska kommer vi att spela i södra delen av Sverige för både skolor och teaterföreningar fram till slutet av mars. Pjäsen är en visuellt vacker och spännande berättelse om Stina åtta år som i sällskap med sina kompisar Pingvin och Tomte ska ta sig till Nordpolen i ingenjör Andrées flygspår. Polarörnen är regisserad av Thaddeus Phillips som tidigare bland annat iscensatt Shaun Tans Ankomsten på TEATERi. För mer info och biljetter: www.teateri.se
Polarörnen med TEATERi