Konsert till minne av Förintelsen
Torsdagen den 27 januari hölls en ceremoni i Sofia kyrkan i Jönköping till minne av Förintelsen. I konserten blandades musik som framförallt är sprungna ur judiska och romska rötter med texter som beskriver olika människors öden före, under och efter Förintelsen.
Vittnesmålen som vi valde att använda oss av kommer från olika genrer; poesi, prosa och dramatik men med en vilja att visa hur historien hänger samman. En central tanke i urvalet var att lyfta fram hur själva Förintelselägren inte kan ses utan något före eller efter utan att det som tilläts ske uppstod ur en kontext som vi är färgade av än i vår egen samtid. Vi vill förmedla vilka oerhörda effekter den människosyn som tilläts växa sig stark under 1930 och 40-talet fick på de personliga planet för de utsatta och deras efterlevande men även för vårt samhälle i stort än idag.
Risken med en sådan här minnesceremoni kan bli att vi förminskar eller förbiser vissa grupper eller att vi använder det som skedde som en väg bort från våra egna samtidsproblem. Vi kan också hänfalla till att det hände ”då” och att det utfördes av ”dem”. I den här konserten har vi försökt förmedla tankar och känslor som formulerats av människor som drabbats av en oerhört grym regims styre samtidigt som det var vårt mål att vända blicken mot oss själva för att vi som individer ska ta vårt ansvar för att forma ett inkluderande och humanistiskt samhälle här och nu.
Medverkande:
Nina Åkerblom Nielsen (Piano och Sång)
Erik Ottosson (Bas)
Julia Sandwall (Fiol och Viola)
Ebba Sandwall (Sång)
Jesper Arin (Recitation)
Ny trailer för Beethoven i Stalingrad
Nu har vi klippt en ny trailer för Beethoven i Stalingrad. Det inspelade materialet vi har än så länge är på engelska men den 7 september kl 19 så har vi Sverigepremiär på den svenskspråkiga versionen av föreställningen.
Välkomna till FRISCEN på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Föreställningen spelas också den 8 sep kl 18 och 9 sep kl 16.
PM – Sverigepremiär för Beethoven i Stalingrad
Pressmeddelande 2018-08-23
Föreställningen som spelats för utsålda hus på Edinburgh Festival Fringe kommer till Kulturhuset/ Stadsteatern i Stockholm. Uppsättningen blandar traditionellt teaterspråk med innovativ tolkning av klassik musik för att skildra krigets vansinne och konstens förmåga att lysa upp den mörkaste avgrund.
”När du får detta brev så lyssna noga till det
kanske kan du höra min stämma viska”
Stalingrad, julafton 1942. Kriget har förvandlat levnadsglada pojkar till härjade män. Tolv soldater firar kvällen tillsammans. De tar avsked med berättelser som berör kärlek, tro och hopp.
Beethoven i Stalingrad baseras på brev som skickades med sista transporten till Tyskland innan den 6:e armén var helt omringad av ryssarna. Soldaternas berättelser, framförda av skådespelare Jesper Arin, interfolieras genom hela föreställningen med delar av Beethovens Appassionata. Pianosonaten framförs live av den skotske violinisten Ian Peaston på elektrisk fiol och med digital teknik. Peaston har lovordats för sitt innovativa sätt att närma sig och framföra klassisk musik i sina egna projekt som essens:1 och Violin Variations.
Föreställningen kom till utifrån en bok med brev från Stalingrad som Arin fann på ett biblioteks utrensningshylla dagen efter han sett ett TV-inslag om kriget i Tjetjenien. Reportaget handlade om effekten kriget får inte bara på de omedelbara offren utan även anhöriga. Kombinationen av soldaternas utsatthet och hur kriget drabbar alla i dess närhet oavsett vilken sida man slåss för blev utgångspunkten för berättelsen som mynnar ut i den enorma kraft och betydelse konsten har för människan.
Beethoven i Stalingrad presenteras av Arin Teaterproduktion i samarbete med TEATERi vars uppsättning Ankomsten valdes ut till Scenkonstbiennalen 2017.
Sverigepremiär 7 september kl 19 på FRISCEN Kulturhuset/Stadsteatern.
Spelas även 8 sep kl 18 samt 9 sep kl 16.
Information och bokning: Jesper Arin producer@arin.se tel 0737080496
www.arin.se
Inspirerande konstbesök
Mindre än tre veckor till Sverigepremiären av Beethoven i Stalingrad så fortsätter förberedelserna inför föreställningarna på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Även om vi redan gjort två rundor på Edinburgh Festival Fringe och också spelat Beethoven i Stalingrad i England så fortsätter vi att göra vissa förändringar i produktionen. Vår förhoppning är att kunna utveckla föreställningen genom att fördjupa känslointrycken och göra berättelsen skarpare i sitt uttryck. För att inte fastna i gamla mönstren hur man gjort tidigare är det då givande att få intryck från olika andra håll som dokumentärer, filmer men så klart även musik och konst.
Får några helger sedan var jag därför på Liljevalchs för att se Lars Lerins senaste utställning. Det var gott om rum med olika bilder som var intressanta men inte minst hans stora målningar från kriget i Syrien var väldigt drabbande. Att ha förmågan att skapa något som samtidigt känns så disparat och detaljrikt men samtidigt lyckas fånga en helhet på samma gång är otroligt imponerande och fängslande. Den visar även på hur det impressionistiska uttrycket kan ge ett starkare uttryck än ett dokumentärt fotografi som avbildar verkligheten så som den ter sig för ögat i stunden.
I vår föreställning försöker vi att blanda de två uttrycken, de dokumentära texterna med en impressionistisk tolkning av Beethoven. Vi vill genom detta försöka fånga både känslan av en värld i kaos och kraften i konstens styrka. Välkommen den 7-9 sep till Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm för att se Beethoven i Stalingrad.
Lars Lerin, foto av målning från utställning på Liljevalchs, Stockholm.